Haase wint The Hague Open 2016

Robin Haase heeft de 24ste editie van The Hague Open gewonnen. De 29-jarige Hagenaar, die als kind zijn eerste ballen sloeg op de Mets, was in eigen huis in de finale met 6-4, 6-7 (9), 6-2 te sterk voor de Tsjech Adam Pavlasek.

Het is de achtste keer dat een Nederlander het toernooi op zijn naam weet te schrijven. Dennis van Scheppingen was twintig jaar geleden de eerste en daarna volgden Raemon Sluiter (2001 en 2002), Peter Wessels (2004), Melle van Gemerden (2005) en Jesse Huta Galung (2008 en 2013).

Wedstrijdpunten
Haase liet in de tiebreak van de tweede set twee wedstrijdpunten onbenut, maar rechtte in de derde set zijn rug. Hij brak Pavlasek in de openingsgame en liep uit naar een 4-0 voorsprong. Daarmee was het verzet van de Tsjech gebroken. Hij won nog twee servicegames, maar op 5-2 was het op het vijfde wedstrijdpunt voor Haase raak.

Na een goede service die werd opgevolgd door een winnende forehand mochten de armen van Haase de lucht in. Drie jaar geleden stond Haase, die al voor de negende keer meedeed aan The Heague Open, ook in de finale. Toen verloor hij in drie sets van Jesse Huta Galung.

Beker
,,Ik wilde hier zo graag winnen en droomde vroeger al van het winnen van deze beker. Als kind kwam ik hier al als ballenjongetje en ik heb ook meerdere finales gezien”, zei Haase, die met zijn toernooizege negentig punten voor de ATP-ranglijst verdient.

,,Bij een 5-4 voorsprong in de tweede set zag ik toernooidirecteur Ivo Pols al klaarstaan en dat was natuurlijk een amateuristische fout”, zei Haase met een knipoog. ,,Op de matchpoints in de tweede set serveerde hij erg goed. Gelukkig begon in de derde set met een break dankzij mijn beste passing van de wedstrijd.”