Basilashvili wint 23ste editie Sport1 Open

Nikoloz Basilashvili heeft de 23ste editie van de Sport1 Open op zijn naam geschreven. De Georgiër, die drie wedstrijdpunten overleefde, ontdeed zich in een hoogstaande en tegelijkertijd merkwaardige finale van de Rus Andrey Kuznetsov: 6-7 (3), 7-6 (4), 6-3.

Iets voor 19.00 uur 's avonds mocht de 23-jarige Basilashvili zijn armen de lucht in steken. De partij werd ruim twee uur onderbroken omdat regenval verder spelen onmogelijk maakte. Omdat court 1 beter bespeelbaar was, werd de beslissende set op de knusse bijbaan gespeeld.

Drie wedstrijdpunten
De onderbreking vond plaats op het moment dat Basilashvili met pijn en moeite de twaalfde game van de tweede set had gewonnen. De nummer 118 van de wereld, die door zijn titel de mondiale top-100 betreedt, was in die game drie keer slechts één punt verwijderd van een nederlaag.

In de openingsset deelde Kuznetsov de eerste tik uit. Hij kwam op een 3-2 en een break voorsprong na een dubbele fout van Basilashvili, maar gaf de leiding een game later direct weer uit handen. In de tiebreak was Kuznetsov, de mondiale nummer 122, vervolgens oppermachtig.

Aangeslagen
Beide spelers wisten in de tweede set al hun servicegames te winnen. Op court 1 begon Kuznetsov de tiebreak met een dubbele fout en dat bleek de opmaat van een matige tiebreak van zijn kant. De aangeslagen Rus werd in de zesde game van de derde set gebroken en kwam die klap niet meer te boven.

“Door deze titel bereik ik voor het eerst de top-100,” sprak Basilashvili na het veroveren van de titel. “Dit betekent zo veel voor mij. Ik ben blij dat we toch nog in deze condities hebben kunnen spelen. Als hoogtepunt van deze week beschouw ik mijn wedstrijd tegen Thiemo de Bakker, waarin ik zaterdag terugkwam van een achterstand.”

Voor Basilashvili, die volgende week uitkomt op een Challenger-toernooi in het Italiaanse Biella, is het zijn tweede titel van het jaar. Eerder dit jaar was hij de sterkste in het Israelische Raanana.

Ruim 10.000 toeschouwers
“Het was een erg succesvolle week, ook zeker wat betreft de toeschouwersaantallen. Vorig jaar kenden we een moeizaam jaar vanwege het WK voetbal, maar dit jaar wisten de mensen ons gelukkig weer goed te vinden,” sprak toernooidirecteur Ivo Pols, die 10.050 mensen de toegangspoort zag passeren.

“De nieuwe aanpak van ons toernooi, met onder andere Mets Plaza, is mij uitstekend bevallen. We hebben, los van de omstandigheden, afgesloten met een geweldige finale.”